12345
4.5 rating from 2 votes

Eenzame boeken (3)

Eenzame boeken zijn boeken die niemand leest. Bijna iedereen is ze vergeten. Hun geestelijke vader of moeder is dood. Sommige eenzame boeken hopen op euthanasie. Ze huilen veel. Andere zijn trots op hun verdwenen roem. Zij denken: Als jullie mij niet lezen, moeten jullie het zelf maar weten. Stelletje nozems. In deze nieuwe rubriek, eerder ook gestart op TilburgZ.nl, krijgen eenzame boeken nog één keer aandacht.

Winkler Prins voor de Vrouw, Elsevier, Amsterdam, 1952 (2 delen)

Deze Encyclopaedie voor de Vrouw is een SIERRAAD. Puur GOUD, van het gestileerde vrouwenkopje op het omslag tot het allerlaatste lemma (ZWEETVOETEN). Als ik tien minuten in dit boek heb gebladerd, krijg ik zin om de wc schoon te maken. Dat is wat! Een vriend zette mij mei 2007 uit zijn huis (mijn VLUCHTHEUVEL na de ECHTSCHEIDING) omdat ik nooit poetste. Ik kon toen gelukkig terecht in de DUPLEXWONING van A.H.J. Dautzenberg. Daar was zelfs een TELEFOONDOUCHE.

MASSAJEUGD

Ik krijg óók zin om een HAAS klaar te maken en een KIND te verwekken. In deel 1 zit een inlegvel met babynamen. ‘Bij de vele prettige voorbereidingen hoort het vaststellen van een naam. U kunt Uw baby geen groter dienst bewijzen, dan hem te verzorgen met Zwitsal-preparaten en hem een welluidende naam te geven. Beide een geschenk voor het leven!’

De selectie van lemma’s is interessant. Gangbare encyclopedische onderwerpen krijgen amper drie regels (Alfred Joseph HITCHCOCK, KRUISTOCHTEN) of ontbreken helemaal (fotosynthese, relativiteitstheorie). Wel veel aandacht voor prinsen, prinsessen, toneelspelers en haak- en breipioniers. En voor doodgewone adjectieven en zn’s.

En dan het seksuele terrein. PROSTITUTIE: ‘Door P. trachten vrouwen op een ogenschijnlijk weinig inspannende manier geld te verdienen. De beweerde “verliefdheid” is uiteraard voorgewend’. Dat Doornroosje de FRIGIDITEIT verbeeldt, wist ik niet. Maar hier zijn de samenstellers het ook niet eens. Bij DOORNROOSJE zelf weer een andere duiding: ‘Men moet benadrukken dat ook de omgeving slaapt (lijdt). Dit leed is veroorzaakt door onwetendheid en onrijpheid van de enkeling’. Dat zegt psychiater Schuurman, de man die Gerard Reve aanzette tot het schrijven van ‘De Avonden’. Dat is een pre. HOMOSEXUALITEIT is hier nog een perverse psychopatische afwijking en een HUWELIJKSVERHOUDING kan de rijkste aller menselijke verhoudingen zijn.

In de lemma’s veel obscure vrouwenfiguren. Juliette RÉCAMIER, Sigrid UNDSET, Mary S. ALLEN, Fie CARELSEN. Wie zegt dat (nog) iets? De Nederlandse actrice Adele SANDROCK kende ik al wel. Van haar is de volgende anekdote bekend. Op een dag ziet zij een jong meisje aan de kerktoren hangen. Het meisje wilde ervan af springen, maar bleef met haar wijde japon haken aan een uitsteeksel. De brandweer komt erbij. Eenmaal op de grond dringt Adele door de menigte naar voren. Ze spreekt de ongelukkige belerend toe: “Dat was dilettantisch, kindje. Kom maar eens naar het toneel, dan laat ik je zien hoe je sterft!”

9 maten

Het is 1952: vrouwen op instructietekeningen hebben nog geen borsten. En als er al een welling te zien is (SCHOUDERVERBAND) dan ontbreken weer de tepels. Daartegenover staat een prachtige plattegrond van de VAGINA. De schaamlippen zijn oranje, maar de anus is erg goed getroffen. Ik lees zelf graag in het inleidende deel. Daar wordt de positie van de vrouw geschetst. Bijvoorbeeld aan de hand van de geloofsboeken. De Talmoed zegt: ‘Tien maten vol woorden daalden op de wereld neer; de vrouwen namen er negen en de mannen één’. De vrouw en haar eigen encyclopedie, wat een feest. Ik heb zin om te neuken.

 Geplaatst door: Frank van den Nieuwenhuijzen
 Zondag 24 Juli 2011 at 00:00 | ¶ermalink | Vijf reacties
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Add to favorites
  • Digg
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

vijf reacties

soulfood.

van den Nieuwenhuijzen: ‘Ik krijg óók zin om een HAAS klaar te maken en een KIND te verwekken’..

aangespoord door de laatste ‘moves’ van de heer Dautzenberg bevind ik mij in een nogal perverse periode van mijn leven:

Ik heb zin om een haas te verwekken en een kind klaar te maken.

soulfood., - 24-07-’11 10:15
Lowy cremers

Hallo Soulfood
Ik weet ook hoe je een haas klaar maakt
Onder de starrt
ha ha Lowy

Lowy cremers, ( E-mail ) - 28-07-’11 08:16
lowy cremers

Frank vd Nieuwenhuizen je zou eens naar Thailand kunnen gaan.Hier hebben de vrouwtjes echt een hele kleine gleuf.niet te vergelijken met Euro dames die hebben als ze boven de 30 zijn meestal een gleuf als je daar een kilo aardappels in gooit zegt de laatste nog plons.Das een groot verschil he
Lowy

lowy cremers, ( E-mail ) - 28-07-’11 08:21
soulfood.

ha ha, cremers!

soulfood., - 28-07-’11 11:47
René v D.

Dat grapje maakt Lowy in het boek ook al. Potverdorie, want dat moet nog komen. Geeft hier al zijn beste materiaal op voorhand al weg, die Lowy. Zo blijven de mensen niet lezen he. ;)

René v D., - 28-07-’11 12:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.